Plan herbestemming graansilo Bad Nieuweschans

Door Stichting DBF zijn we gevraagd om te kijken naar een nieuwe functie  de Watermann graansilo in Bad Nieuweschans. Deze oude silo was lange tijd een baken voor de regio maar staat al lange tijd leeg. Dat is zonde want het is een uniek gebouw die veel betekende voor de boeren in de omgeving. Het is dan ook niet voor niets een rijksmonument.

Het was vrij lastig om te kijken waar het pand geschikt voor zou zijn, omdat er een groot raamwerk van gewapend beton in het binnenwerk zit. Ook kun je minder makkelijk aanpassingen maken aan de buitenkant door de monumentale status. Daarom zochten we naar een functie waarbij het mogelijk was juist gebruik te maken van het binnenwerk in plaats van het als een obstakel te zien.

Bad Nieuweschans staat bekend om het water. In combinatie met de vorige functie van graansilo leek het ons een fantastische locatie voor een bierbrouwerij. Het raamwerk van de oude silo’s kan gebruikt worden om de ketels in te monteren. Het graan wat verbouwd wordt door de boeren in de omgeving kan gebruikt worden voor het mout voor het bier.

Het pand is meerdere malen bezocht door geïnteresseerden die er verschillende mogelijkheden in zagen. Helaas staat het pand nog steeds leeg.  We hebben veel gezocht naar ondernemers die soortgelijke projecten zijn aangegaan om te vragen wat de valkuilen zijn en hoe je het best een bedrijf in een rijksmonument kunt realiseren.  Uit gesprekken met de gemeente Oldambt kregen we te horen dat een brouwerij een waardevolle toevoeging voor de omgeving zou kunnen zijn.

Inmiddels is het project afgerond. De haalbaarheidsverkenning is bij ons op te vragen via het contactformulier op deze site. Ook geven wij graag uitleg over ons plan en over het proces dat wij samen met Stichting DBF hebben doorlopen.

 

De Watermann. Bron: Stichting DBF